Öl ska helst vara humlig och ha mycket smak, men en ljus lager i solen behöver inte vara fel. Det menar Olof Lundqvist, grundare av Vigrum bryggeri som med Instagrams och sociala mediers hjälp funnit såväl andra ölintresserade som etikettleverantör. För Nordvalls berättar han om vägen till eget bryggeri och hur han ser på flasketiketter.
Med siktet på butikshyllan
Olof Lundqvists ölintresse är inte nytt. Desto nyare är Vigrum bryggeri som han själv startat och som sedan ungefär ett år tillbaka ökat takten ordentligt. Planen för 2020 var att ta sig in på fler restauranger i Lidköpingstrakten, men då covid-19 drabbade restaurangnäringen hårt bestämde sig Olof istället för att försöka få in bryggeriets öl i Systembolagets sortiment.
– Vi ska in på butikshyllan. Vi är redan en godkänd leverantör, men vi ska finnas på hyllan också.
För sju-åtta år sedan smakade han en IPA (ett överjäst öl med mycket beska) för första gången.
– Jag var lite “wild and crazy” och tog en IPA från hyllan på Systembolaget och insåg att det fanns så mycket mer att upptäcka.
Flytten till gård blev startskott på bryggeri
Upptäckten av IPA:n blev starten på utforskandet av öl bortom ljusa lager och idag har Olof fått upp ögonen för syrlig öl, eller suröl som ölet också kallas. Nöjet, menar han, ligger i att hela tiden utforska nya smaker. Köket där hemma var platsen där det egna bryggandet påbörjades, och där hustruns tålamod prövades, men en flytt till landet skulle snart ändra förutsättningarna.
När familjen flyttade till en gård utanför Lidköping fick Olof tidigt upp ögonen för ett rum i en ladugård som han såg potential i. Att ställa i ordning rummet, och få det godkänt för tillverkning och försäljning av öl, innebar mycket jobb. Om drivkraften att gå från ölintresse till bryggare säger han så här.
– Det var det här ouppnåeliga med att starta ett bryggeri. Jag tänkte att jag skulle bevisa att det gick. Så många timmar senare står jag här med ett rum i en ladugård som är godkänt för att sälja öl, ett bryggeri.
Läs på och ta hjälp av andra
För att få lov att tillverka öl för försäljning gäller det att ha en lokal som är godkänd för ändamålet. Olof tipsar den som när bryggeridrömmar att ha klart för sig vilka riktlinjer som gäller runt lokalens utformning och vilka tillstånd som krävs innan man bestämmer sig för lokal eller utrymme.
– Prata med andra som är steget före, som jag har gjort. Kolla också med Skatteverket vilka tillstånd och regler som gäller.
Det är också bra att förbereda familj och vänner på att bryggeriet kommer att ta mycket tid i anspråk, i synnerhet i uppstartsfasen. För egen del bjuder Olof gärna in nära och kära när det kommer till provsmakning, något han tipsar andra om att också göra.
Ett stort stöd och mycket nytta har Olof och Vigrum bryggeri haft av alla ölintresserade som i digitala forum och communities delar med sig av sina erfarenheter och kunskaper om öl, ölbryggeri och regelverket som omger företagandet. Funderar du på att börja brygga eget öl rekommenderar Olof att du bekantar dig med forumen och plattformarna som finns på nätet.
– Alla är väldigt hjälpsamma. Man kan ställa frågor om vad som helst och det är inga bekymmer om man vill ha hjälp. På Google, YouTube, Instagram och Facebook hittar du mycket.
Unika öletiketter görs med ölintresserad designer
När de första ölsorterna började bli redo att presenteras för kunder seglade behovet av öletiketter upp på agendan. Olof har funderat mycket över dem.
– När jag startade bryggeriet kollade jag extremt mycket på öletiketter. Vad förmedlar etiketten, vad vill man säga med den? Det finns ju allt från färgglada till de mer lantliga och gammaldags etiketterna. Det var väldigt svårt i början.
Hjälp med öletiketterna kom till Vigrum bryggeri i form av designern Martin Bergman som, i likhet med Olof, har ett stort ölintresse. Olof förklarar hur det går till när en ny etikett tar form.
– Jag kommer ofta på ett namn och sen jobbar Martin utifrån det. I samband med designandet så provsmakar han också ölet. Sen skickar han ett förslag till mig och så säger jag “ja, nej, eller jobba vidare på detta”. Vi har ett bra samarbete.
-
Några av etiketterna till ölsorterna hos Vigrums bryggeri. -
-
Öletiketten ska sätta rätt förväntningar
Vigrums etiketter har ett tydligt formspråk och även om motiven skiljer sig åt mellan ölsorterna råder det inget tvivel om vilket bryggeri som ligger bakom. Öletiketterna har också en lokal förankring och den som kan sitt Lidköping hittar för staden kända byggnader och landmärken. Även namnen på ölsorterna har koppling till trakten. Etiketten sätter förväntningarna på ölet i flaskan, menar Olof.
– Öletiketten ska ju fånga uppmärksamheten. Helhetsintrycket är viktigt och det ska förmedlas med etiketten. Du vill inte ha en spejsig etikett och så är det en rätt så alldaglig öl. En extremt gammaldags etikett till en “inneöl”, blir också väldigt fel. Det gäller att kunna se det, och där har jag min designer Martin Bergman till hjälp.
Till Nordvalls Etikett hittade Olof via Instagram. Han tog kontakt med oss och fick prover på material som var aktuella att använda. Att trycka sina etiketter hos oss var inget svårt beslut menar han.
– Det som avgjorde mest var första kontakten, både på Instagram och även på mail och telefon. Att man fick bra service och snabba svar och även att det inte var några konstigheter att skicka ut prover på olika materialförslag. När jag kände på proverna tyckte jag att det var lika bra att bara köra på.