Ordning och reda och styrda processer som hjälper medarbetare att göra rätt. Sedan Nordvalls Operations Manager i Sjöbo, Camilla Göland, lämnade medicinteknikbranschen för sju och ett halvt år sedan har hon fokuserat mycket på just detta. Företaget hon kom till hade precis köpt upp ett annat tryckeri och var i full färd med att få de båda tryckerierna att bli ett och samma företag. Ett nytt affärssystem hade också nyligen introducerats.
– Jag gillar när det är ordning och reda. Jag gillar inte när man ställer frågan “hur brukar ni göra här?” och får svaret “ja, JAG brukar göra så här”.
Idag, menar Camilla, har Nordvalls Etikett gemensamma arbetssätt och rutiner för allt från hantering av avvikelser till validering och ärendehantering. Personalen har fått utbildning i, och varit delaktiga i, de rutiner och system som införts. Hur gick det? Hur bär man sig åt för att, med framgång, införa nya och styrda processer? Vilka råd har Camilla att ge etikettkunden som vill ha en smidig och bra beställningsprocess?
Allt som är fel ska tas upp
Medarbetarna framhåller Camilla gärna som den största orsaken till att förändringarna som hon varit med och infört har fallit så väl ut. Antalet rapporterade avvikelser har, till exempel, halverats sedan hon började på Nordvalls.
– Jag har försökt att få med mycket av regelverket från medicinteknikföretagen hit för att det ger någonting och höjer nivån. Just styrda processer så att man vet vad man ska göra och att när något avviker så rapporteras det. Allt som är fel ska tas upp. Annars ges inte möjligheten till förbättring.
Förändringarna hon varit med och genomfört är inte några i sig revolutionerande åtgärder betonar Camilla, men det man har gjort har haft stor effekt. Att rensa upp och städa i produktionen och runt tryckpressarna kan till exempel verka som en enkel åtgärd. Samma sak kan sägas om de rutiner för olika åtgärder man har styrt upp. Man har lyssnat till personalen och tagit till sig av deras kompetens och förbättringsförslag och låtit dem bli del av rutinerna.
– Statistiken visar att det har hänt saker i produktionen, men det är väldigt svårt att visa på exakt vad av det vi har gjort som har gjort skillnaden. Det är många små saker. Utbildningen av personal som vi har gjort har varit en större sak som gjort oss mer flexibla. Vi kan nu flytta runt personalen och på så sätt fördela resurserna där de behövs bäst för dagen.
Omväxlande arbete utan hierarkier
Rollen som Operations Manager för Nordvalls i Sjöbo, förklarar Camilla, handlar om att se till så att det finns förutsättningar för att producera enligt förutbestämda krav. I praktiken innebär jobbet ofta väldigt varierande uppgifter.
– Det kan vara allt från att budgetera för flera miljoner till att vika lådor. Det är hela spektrat och det är det som gör det så roligt och omväxlande.
Att ha medarbetare med sig är en förutsättning för att lyckas åstadkomma förändringar i allt från arbetssätt till småsaker i vardagen. Camilla menar att Nordvalls medarbetare är förändringsbenägna och vill att verksamheten ska fungera och bli bättre. För vissa tar det lite längre tid men i det stora hela så hänger de flesta med på tåget, säger hon.
– Man reder ut missförstånd snabbt här. Alla är rätt så prestigelösa. Det är ett ord man lätt svänger sig med, men som jag tycker stämmer här på Nordvalls.
Att Nordvalls inte heller är en särskilt hierarkisk arbetsplats tror hon bidrar till arbetsklimatet och de många positiva förändringar man lyckats genomföra på senare år.
– Ibland när jag kommer med arbetsrocken på ute i produktionen så hör man “jaså, du jobbar idag”. Jag vill inte att det ska vara hierarkiskt mellan mig och medarbetarna.

Tips till etikettkunden
I sitt arbete är Camilla nära produktionen av etiketter och träffar oftast kunder när de kommer till Nordvalls för att göra revisioner. Vilka råd vill hon ge till beställare och inköpare av etiketter? Vad kan, exempelvis, kunden som vill belasta miljön så lite som möjligt göra, anser hon?
– Försök att göra lite större order. Då blir det inte lika många ställ (inställningar och förberedelser av t.ex. olika tryckmedia, reds. anm.) och det blir mindre spill (restprodukter, reds. anm.).
Att förbereda beställningen av en ny etikett genom att samla ihop kravställningar internt är ett andra tips.
– Vilka krav finns? Vad ska etiketten användas till? Det är bra frågor att ha klart för sig.
Camilla rekommenderar också att ta in tryckeriet i ett tidigt skede. Designbyråer vill ofta skapa en så bra design det bara går åt sina kunder. Den viljan kan lätt förvandlas till överdrivet komplicerade tryck, menar hon.
Den som istället kopplar in tryckeriet tidigt i projektet och låter tryckeriets medarbetare arbeta nära designbyrån kan undvika såväl onödiga kostnader som onödigt komplicerade tryckunderlag.
– Utbildning kan också spela roll för kunden. Etikettskolan* kan till exempel vara till nytta här.
Tre saker du inte visste om Camilla
Vad vet inte alla om dig?
Att jag är en ensamvarg. Jag samlar min energi genom att vara själv eller tillsammans med närmsta familjen. Jag tycker det är skönt med oplanerade helger och har inget behov av att ha några specifika intressen. Jag går ut och går mycket, antingen själv eller med döttrarna. Jag går på gym ibland men är bra på att hitta undanflykter.
Vilken etikett skulle du vara?
Den enkla, snygga, och okomplicerade etiketten.
Vad är vett och etikett för dig?
Etikett för mig handlar egentligen om identifikation. Det kan vara både på en produkt och på en människa. Det handlar om vad eller vem man är. Samtidigt som jag gillar ordning och reda är jag inte mycket för “vett och etikett”. Gamla traditioner ger jag inte mycket för.
*Etikettskolan är Nordvalls utbildning för kunder, samarbetspartners och andra etikettintresserade. För tillfället är inga utbildningsdatum planerade, men titta gärna på Etikettskolans på YouTube så länge.